Havspaddlarnas blå band - nu är det dags!

Bloggen skapades när jag bestämde mig för att försöka mig på havspaddlarnas blå band(Hbb) våren sommaren 2010. Hbb innebär att man paddlar svenska kusten från Svinesund till Haparanda.En tur på ca 230 mil. Paddlaren får enbart ta sig fram av egen kraft och får inte ta hjälp av någon under turen. Detta innebär att man måste orda eventuella reparationer på egen hand, proviantera et.c http://www.havspaddlarnasblaband.se/

Jag har funderat på Hbb i c a 10 år och tills för några år sedan hade jag bestämt mig - Hbb var inget för mig. Nu har jag ändrat mig. Flera faktorer har bidragit till beslutet:
  • En enkel sak som byte av sits i kajaken innebar att jag klarade paddla 6-7 timmar/dag, därefter satte ömmande fötter stopp. Inför turen sålde jag min gamla kajak, VKV Seagull Elite, och köpte en VKV Seagull offshore. Den nya kajaken är utrustad med pedalstyrning som jag hoppas ska skona fötterna. Förhoppningsvis är det nu bara orken som begränsar paddeldagens längd. Offshoren är något stabilare och tar lite mer last än den gamla, men ingen större skillnad. En nackdel är att den är trögare i svängarna. Den har även något lägre topphastighet, men det lär inte ha någon praktisk betydelse med fullastad kajak. 
  • Tidigare har jag ledsnat på paddling efter 2-3 dagar och längtat tillbaka till civilisationen. Jag har haft svårt för att sova tillräckligt bra. Nytt, luftigare tält och nytt liggunderlag har förbättrat nattsömnen avsevärt. Sen har jag fått mer ro ute i naturen, vet inte varför.
  • Nämnde mina planer för en kompis för några år sedan och drog både för och emot. Han svarade att det ordnar du. Jag är övertygad om att du kommer att paddla blå bandet. 
  • En del tar sabbatsår och en del går i kloster. Paddla blå bandet är väl någonstans mitt i mellan. 
I november 2009 frågade jag chefen om jag kunde ta ut sparad semester våren 2010 för att försöka nå målet. Det var ok. Vi delar på semesterperioderna, vilket innebär att jag måste vara tillbaka på jobbet den 19 juli. Förutsatt att vädret tillåter start den 1 maj, bör det gå vägen. Skador, sjukdom, dåligt väder är faktorer som var för sig eller tillsammans kan hindra mig att nå målet i Haparanda. Eller att jag helt enkelt ledsnar.