Utrustning

Utrustning är paddlingens halva nöje, minst. Den som har missat en paddelsamling kring lägerelden när nya investeringar presenteras och diskuteras har bara levt ett halvt liv.


Kajak VKV Seagull offshore Fischer Edition
Kajaken är något av en motsvarighet till en volvokombi. Den är trygg, lastdryg och erbjuder hög säkerhet. Lika tråkig som en Volvo säger kritikerna, men vad är det för fel på Volvo?  Lägg till att den är snygg som en italiensk coupé och erbjuder kvalitet som en BMW så är valet enkelt för mig. Kanske skulle jag ha valt en Elite igen när jag bytte till nyare modell och kanske skulle jag ha valt röd färg som matchning till den vita, men jag är nöjd så här långt. Fischer Edition innebär att långpaddlaren Magnus Fischer har designat däckslayout m.m. http://www.kajakspecialisten.se/

När jag en gång köpte min Seagull Elite sökte jag en kajak som både skulle tjäna som långfärdskajak och motionskajak. Redan då valde jag att ha kvar min gamla kajak, en Zenith Explorer och i garaget fanns även en gammal Struer Shark i risigt skick. Det har blivit några kajaker till: en VKV 101 för motionspaddling, en Struer Razor för ännu mer motionspaddling  och en Prijon  Seayak till Rosanne ( hustrun). En liten lagom nätt kajakflotta så här långt. Det vore inte dumt med en K 2 också eller kanske rent av en VKV Yoakim.
Rosanne i sin Prijon Seayak
                   Ellen paddlar Seagull Elite, f.d. kajak

Struer Shark - världens vackraste kajak?
Paddel
För ett par år sedan köpte jag en begagnad Wingpaddel för att testa. Ganska snart blev den förstahandsvalet och sommaren 2008 införskaffades en Epic midwing hos kajakcenter i Grebbestad. Det funkar bra med paddeln, men den som kan paddla på riktigt har en hel del att lära mig när det gäller tekniken. Just nu söker jag en lämplig reservpaddel. Gärna en Wingpaddel med mindre blad som komplement om jag överanstränger någon led. www.kajakcenter.com
Flytväst
Kokatat av  något slag, inhandlad på Orust-kajak. Hög kvalitet, som allt tillverkat av Kokatat. Har dock funderat på en något smidigare väst, men Kokatatvästen får hänga med. www.orust-kajak.se

Tält  
Mitt första paddeltält blev ett Fjällräven Foxlite.  Jag hade tänkt mig ett Akka, men det var slut i butiken och försäljaren lovade att Foxlite var stort nog för mig och mina två halvvuxna söner. Det var det inte. Premiärturen med sönerna i Fjällbacka skärgård fick jag sova under bar himmel. Tältet är av mycket hög kvalitet, men erbjuder för lite space för att jag ska trivas. För ett par år sedan kompletterade jag med ett begagnat TNF VE-25. Ett underbart tält som erbjuder högklassig komfort. Tältet är emellertid för stort för den här turen och under hösten letade jag bättre alternativ. Hade bud på ett par begagnade Staika, men fastnade till slut för ett TNF mountain 25, inhandlat på blocket precis som mitt VE-25.  TNF:s komfort hoppas jag uppväger att det vare sig väger minst eller är lättast att sätta upp.
Liggunderlag och sovsäck
Jag vill ligga bekvämt. Har varit mycket nöjd med våra liggunderlag från Exped och inför turen runt kusten har jag nyinvesterat i ett Exped Synmat 9 pump DLX. Bekvämare kan det inte bli, tror jag. Sovsäcken är en gammal Haglöfs och under huvudet ligger två kuddar från Thermarest.

Kläder
Det lär vara kallt i vattnet i början av paddlingen. Paddelanorak Tectour från Kokatat och byxor från samma tillverkare packas ned för att användas dagar med sämre och svalare väder. Något varmare dagar använder jag en gammal Arcteryx-jacka paclite. Närmast kroppen bärs underställ i ull, korta eller långa ben/ärmar beroende på väder.